php sabitler | Dersim php

28 Ekim 2014 Salı

php sabitler

İster Web, ister Web-dışı amaçlı olsun, bir programın bazen başından sonuna kadar değeri değişmeyen değişkene ihtiyacı olabilir. "Değeri değişmeyen değişken" teriminin anlamsız olduğu kanısında iseniz, bunlara sabit değerler adını da verebilirsiniz! PHP'de sabit değerler, Script boyunca değişmeden kalır.

PHP içerisinde, aldığı değer tüm işlemler boyunca veya programın akışı içerisinde, ilk verdiğimiz değerden başka değer alamayacak sabit tanımlamak için "Define" terimini kullanıyoruz.

define ("SABIT_ISIM", değer);

Burada SABIT_DEGER yerine, tanımlamak istediğimiz sabit değere vereceğimiz isim, değer yerine de sabit değeri yazarız. Sabit değerler program içerisinde direkt olarak ismi ile kullanılır.
 Örnek vermek gerekirse,
define ("TURKIYENINKURUCUSU", "Mustafa Kemal Ataturk");
define ("SUYUNKAYNAMANOKTASI", 100);
define ("ULKEMINADI", "Turkiye");
define (“pi”,3);

Örnek:
<?php
$Dolar_miktar = 125;
define ( "dolarkuru", 1.96);
$TL_Tutar = $Dolar_miktar * dolarkuru;
echo ("Dolarınızın TL Karşılığı= $TL_Tutar TL");
?>
Burada tanımladığımız DOLAR_KURU sabit-değeri, tıpkı bir değişken gibi kullanılabilir. Fakat bir sabit değeri tanımladıktan sonra içeriğini değiştiremezsiniz. Sabit değer ile aynı ismi taşıyan değişken oluşturmak mümkündür; ancak aynı ismi taşısa da bir sabit ile değişkeni (birinin adının önünde $ işareti bulunduğu için) karıştırmak kolay olmasa gerek.

Tanımlanmış olan bir sabiti yeniden oluşturamayız; ama buna teşebbüs ettiğimizde PHP hata vermez.

Örnek: Yarıçapı verilen bir dairenin alanını ve çevresini yazdıran program.(Alan=pi*r2, cevre=2*pi*r)

0 yorum

Yorum Gönder